Home » Wat is WordPress? Een uitleg voor beginners

Wat is WordPress? Een uitleg voor beginners

Wat is WordPress? WordPress is de eenvoudigste en populairste manier om uw eigen website of blog te maken. In feite, WordPress bevoegdheden meer dan 32% van alle websites op het internet. Ja – meer dan een op de vier websites die u bezoekt worden waarschijnlijk aangedreven door WordPress.

Op een iets technischer niveau is WordPress een open source content management systeem onder licentie van de GPLv2, wat betekent dat iedereen de WordPress software gratis kan gebruiken of aanpassen. Een contentmanagementsysteem is in principe een tool die het eenvoudig maakt om belangrijke aspecten van uw website – zoals content – te beheren zonder dat u iets hoeft te weten over programmeren.

Het eindresultaat is dat WordPress het bouwen van een website voor iedereen toegankelijk maakt – zelfs voor mensen die geen ontwikkelaars zijn.

 

Wat voor soort websites kan WordPress maken?

Vele jaren geleden was WordPress vooral een hulpmiddel om een blog te maken, in plaats van meer traditionele websites. Dat is echter al lang niet meer zo geweest. Tegenwoordig, dankzij de veranderingen in de kerncode, evenals WordPress enorme ecosysteem van plugins en thema’s, kunt u elk type website met WordPress maken.

WordPress is bijvoorbeeld niet alleen de kracht van een groot aantal zakelijke sites en blogs, het is ook de meest populaire manier om een eCommerce winkel te creëren! Met WordPress, kunt u het volgende maken:

 • Zakelijke websites
 • eCommerce winkels (web winkels)
 • Blogs
 • Portfolio’s
 • Forums
 • Sociale netwerken
 • Lidmaatschap sites
 • ….vrijwel alles wat je nog meer kunt bedenken.

 

Wat is het verschil tussen WordPress.org en WordPress.com?

 • WordPress.org, vaak self-hosted WordPress genoemd, is de gratis, open-source WordPress software die u kunt installeren op uw eigen webhost om een website te maken die 100% uw eigen website is.
 • WordPress.com is een betaalde dienst met winstoogmerk die wordt aangedreven door de WordPress.org software. Het is eenvoudig te gebruiken, maar u verliest veel van de flexibiliteit van de zelf gehoste WordPress.

Wanneer mensen “WordPress” zeggen, bedoelen ze meestal de zelf gehoste WordPress die beschikbaar is op WordPress.org. Als u echt uw website wilt bezitten, is zelf gehoste WordPress.org bijna altijd de beste optie.

Alles wat u hoeft te doen om te beginnen met zelf gehoste WordPress is de aankoop van webhosting en een domeinnaam.

Wij bij Kalovi bieden Managed WordPress hosting pakketten aan. Dat houd in dat wij alle hosting voor u regelen. Hierdoor kunt u focussen op waar u goed in bent, namelijk uw product verkopen. Benieuwd naar onze hosting prijzen? Kijk dan even hier.

 

Wie heeft WordPress gemaakt en hoe lang bestaat WordPress al?

WordPress is in 2003 ontstaan als een op zichzelf staand project, ontstaan als een uitloper van een eerder project genaamd b2/cafelog.

WordPress is open-source software, dus tegenwoordig wordt het gemaakt door een grote gemeenschap van medewerkers. Maar als we de oorsprong van WordPress terug zouden voeren naar zijn wortels, was de oorspronkelijke creatie een samenwerking tussen Matt Mullenweg en Mike Little.

Sindsdien is Matt Mullenweg grotendeels het gezicht van WordPress geworden. En hij is ook de oprichter van Automattic, het bedrijf achter de for-profit WordPress.com service.

De geschiedenis van WordPress tussen de oprichting als blogplatform in 2003 en vandaag is een lange geschiedenis…..

Maar het volstaat om te zeggen, WordPress heeft zich ontwikkeld tot de meest populaire oplossing om eender welk type website te creëren, dankzij zijn medewerkers en enorme gemeenschap.

 

Wie gebruikt WordPress?

WordPress wordt gebruikt door particulieren, grote bedrijven en iedereen daartussenin! Op een onmiddellijke opmerking, we gebruiken WordPress! Dus de site waar u op dit moment naar kijkt, wordt aangedreven door WordPress. Veel andere bekende entiteiten gebruiken ook WordPress. Hier zijn enkele van onze favoriete voorbeelden:

 

Whitehouse.gov

De officiële Whitehouse.gov website wordt aangedreven door WordPress:
Whitehouse.gov

 

Microsoft

Microsoft gebruikt WordPress om haar officiële blog van stroom te voorzien. Het gebruikt WordPress ook om blogs aan te drijven voor specifieke producten zoals Windows en Skype:
Microsoft Website

 

The Rolling Stones

Zelfs bekende bands houden van WordPress! De website van de Rolling Stones wordt volledig aangedreven door WordPress:
Rolling Stones Website

Hulp nodig met het opzetten van een WordPress website?

Waarom moet u WordPress gebruiken?

Oke, dus meer dan 32% van alle websites op het internet maakt gebruik van WordPress, inclusief bekende bedrijven zoals het Witte Huis en Microsoft.

Maar hoe zit het met jou? Waarom zou u WordPress gebruiken?

Nou, wat voor soort website u ook wilt maken, er zijn genoeg redenen om WordPress te gebruiken. Hier zijn enkele van de grootste:

 

WordPress is gratis en open source

Een van de grootste voordelen van WordPress is dat het gratis, open-source software is. Terwijl u een beetje moet betalen voor hosting, hoeft u nooit alleen maar te betalen om de WordPress-software te gebruiken, wat niet het geval is met alternatieven zoals Squarespace.

Daarnaast kunt u ook veel open-source plugins en thema’s vinden om het uiterlijk en de werking van uw website te veranderen. Speaking of……..

 

WordPress is uitbreidbaar

Zelfs als u geen ontwikkelaar bent, kunt u uw website eenvoudig aanpassen dankzij het enorme ecosysteem van thema’s en plugins van WordPress:

 • Thema’s – deze veranderen vooral hoe uw website eruit ziet.
 • Plugins – deze veranderen vooral de werking van uw website. Plugins kunnen iets kleins zijn, zoals een contactformulier, of groots, zoals het creëren van een eCommerce winkel.

Momenteel zijn er meer dan 50.000 gratis WordPress plugins en 5.000 gratis WordPress thema’s, evenals tonnen aan premium opties. Dat wil zeggen – je hebt genoeg keuzes!

 

WordPress is eenvoudig te installeren

Denk je dat je een technologisch genie moet zijn om je eigen website te maken? Denk dan nog eens na! Als u op een paar knoppen kunt klikken, kunt u WordPress op uw site installeren.

Tegenwoordig zijn de meeste webhosts ook niet meer weg te denken:

 • Zij bieden aan om WordPress vooraf te installeren voor u, zodat uw site klaar is om meteen te gaan.
 • Zij Geven u speciale tools die het installatieproces zeer beginnersvriendelijk maken.

 

WordPress is flexibel

We hebben dit al aangeroerd, maar WordPress is geweldig omdat het u toelaat om vrijwel elk type website te maken. Beter nog, uw website kan ook met u mee evolueren.

Wilt u een forum toevoegen aan uw bestaande WordPress site? Geen probleem – installeer gewoon de bbPress plugin! Wilt u een sociaal netwerk toevoegen? Geen zorgen! Gebruik gewoon de BuddyPress plugin.

Je bent nooit opgesloten in een specifieke set van functies – je kunt je altijd aanpassen en evolueren.

 

Het is gemakkelijk om WordPress hulp te vinden

Omdat WordPress zo populair is, is het gemakkelijk om hulp te vinden als u ooit tegen een probleem aanloopt. Er zijn genoeg:

 • Blogs
 • Handleidingen
 • Forums
 • Facebook groepen
 • Ontwikkelaars
 • ….dat u gratis en betaalde hulp kunt inschakelen indien nodig.

 

Dus wat is WordPress? Het is de beste manier om een website te bouwen

WordPress is de meest populaire manier om een website te bouwen om een reden. Als u elk type website wilt bouwen, van een blog tot een e-commerce winkel, is WordPress een geweldige optie.

Vergeet niet dat WordPress.org en WordPress.com niet hetzelfde zijn. En, in de meeste situaties, zelf gehoste WordPress.org is wat u wilt een website te bouwen. Zelf gehoste WordPress.org geeft u meer eigendom en toegang tot alle voordelen van de WordPress gemeenschap.

Dus hoe gaat u WordPress gebruiken? We kunnen niet wachten om er achter te komen!

 

Opzoek naar de perfect host voor uw WordPress site?

Wij bieden managed WordPress hosting pakketten aan. Op deze manier hoeft u nooit meer om te kijken naar het host gedeelte en kunt u zich lekker focussen op het maken van een prachtige website met dit geweldige CMS.

Gratis Website Analyse

Benieuwd of uw huidige website goed scoort? Doe dan de gratis website analyse.

Gratis Offerte Aanvragen

Benieuwd wat een nieuwe website kost? Vraag dan een gratis offerte aan.

Stuur ons een bericht

1 + 13 =